Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:211, Did:0, useCase: 3


Veģetāriešu virtuvei- izvēlies sev piemērotāko grāmatu

Pēc iepriekš publicētājiem rakstiem par veģetārisma tēmu, esam saņēmuši neskaitāmas vēstules no mūsu lasītājiem ar jautājumiem par veģetāro virtuvi. Mēs, protams, turpināsim rakstīt par dažādiem jautājumiem, kas interesē gan ilggadējus veģetāriešus, gan iesācējus, gan arī tos, kas vēlas kļūt par veģetāriešiem. Piedāvāsim arī dažādas receptes, kas palīdzēs dažādot jūsu ēdienkarti.
Šajā reizē esam apkopojuši grāmatas, kurās sniegti dažādi veģetāriešiem noderīgi padomi un receptes.








Intas Jerartes un Elgas Rusmanes sastādītajā grāmatā "Veģetārie ēdieni" apkopotas 174 gardu veģetāru ēdienu receptes. Izmantojot tās, jūs varēsiet pagatavot vienkāršas un veselīgas maltītes no vietējiem dārzeņiem un dažādot savu ēdienkarti ar daudzveidīgiem salātiem, zupām, omletēm, sautējumiem, sacepumiem, kā arī rīsu un makaronu ēdieniem. Šīs receptes būs piemērotas tiem veģetāriešiem, kuri uzturā iekļauj arī olas un piena produktus.

Pavāru grāmata “Veģetārais galds” ir pārpublicēts 1935. gada izdevums.
Pavārgrāmatā ietvertas mājturības praktikantes Emīlijas Ogas izvēlētās 417 veģetāro ēdienu receptes, kas ir aktuālas arī mūsdienās.
Tās atlasot, autore ir vadījusies pēc, viņasprāt, nozīmīgām pamatnostādnēm.
Lūk, dažas no tām:
Vitamīniem jābūt cilvēku galvenajai barībai.
Dzīvībai un atjaunošanai organismam nepieciešami zināmi minerāļi ar noteiktām enerģijas īpašībām, kuras var dot tikai saulainē dzīvojošais stāds.
Jo barību ilgāki vāra, jo sliktāka kļūst tās iedarbība. Tikai pateicoties rijībai, ierašām un pastāvīgai dabiskai garšas maldināšanai, cilvēki nākuši pie maldīgā uzskata, ka vārītā barība garšīgāka: jo tā stiprāki kairina novājinātos orgānus, to var aprīt bez liekām pūlēm.

Grāmatā "Indiešu veģetārie ēdieni" apkopotas 80 ēdienu receptes. Tajā uzzināsiet, kā no Latvijā pieejamiem produktiem pagatavot indiešu veģetāros ēdienus: zupas, čatnijus, maizi, rīsus, saldos ēdienus u.c. Lai pagatavotu šos ēdienus, nav jābūt pavārmākslas virtuozam vai ar īpašām priekšzināšanām indiešu virtuvē. Indiešu ēdienus var viegli un ātri pagatavot, bet tie ir tiešām brīnumgardi!
Grāmatas autors ir indiešu pavārs Hemangs Vjāss. Viņš Latvijā dzīvo tikai gadu, bet jau ir iemācījies pagatavot autentiskus savas dzimtās zemes ēdienus no šeit pieejamiem produktiem un garšvielām. Nogaršojiet arī jūs!

Grāmatā “Praktiskā veģetārā virtuve” (sagatavota pēc 1932. g. izdevuma) ir lietderīgi padomi un praktiski aizrādījumi dažādu veģetāru un diētisku ēdienu pagatavošanā. Zaļbarība. Dažādi salāti. Veģetāriešu kalendārs un galda kartes visam gadam.

Lasiet un uzziniet, kā veģetārisms tika cildināts pagājušā gadsimta sākumā, kādas slimības spēj novērst prasmīgi pagatavota augu barība un kā veģetārisma principi veicina valsts tautsaimniecības attīstību! Kad esat guvuši pārliecību par veģetārisma priekšrocībām, ķerieties pie praktiskiem darbiem – gatavojiet dārzeņu zupas, pudiņus, cepešus un dažādus saldēdienus! Lai maltīšu plānošana nesagādātu grūtības, smelieties idejas no veģetāriešu galda kartēm! Un, ja nezināt, kā izskatās ķerbeļi vai olu augi, vai kārtīga veģetārieša pusdienu galda klājums, vērīgi izpētiet smalkos zīmējumus un senās fotogrāfijas!

Grāmatā "Veģetārie salāti" apkopotas 174 veselīgu, vienkārši pagatavojamu, ekonomisku un gardu salātu receptes. Šeit jūs atradīsiet gan tradicionālas, gan oriģinālas idejas ikdienai un svētku galdam. Jums atliek vien izvēlēties, ko pagatavot šodien – pikantos brokoļu un mango salātus, makaronu salātus ar sieru un riekstiem, ābolu un ķirbju salātu laiviņas, dārzeņu “kokteili” ar sparģeļiem vai izvēlēties kādu citu recepti.

Agitas Galviņas grāmatā "100 veģetārie ēdieni" jūs atradīsiet simts dažādas gardas un veselīgas receptes no oranžiem burkānemi, zaļiem spinātiem, sarkaniem pipariem, dzelteniem citroniem un daudziem citiem dārzeņiem un augļiem.
Prieks tavām acīm un vēderam, spirgtums un veselība, slaidums un mūsdienīgs dzīvesstils!

Grāmatas meklējiet apgāda Zvaigzne ABC grāmatnīcās visā Latvijā!